icon

Všehochuť

Nejen prázdninové tipy na výlet v Uherském Hradišti a okolí

  • 3.9 km. Letecké muzeum Kunovice
  • 4.3 km. Památník Velké Moravy
  • 4.4 km. Muzeum bonsají Isabelia
  • 5.0 km. Koupaliště Širůch
  • 5.1 km. Sportpark Rybníček - Človíčkova stezka
  • 5.3 km. KOVOZOO Staré Město
  • 5.3 km. Rozhledna Maják Šrotík
  • 6.8 km. Rozhledna Lhotka u Hradčovic

D. Kubíková


Ovesné sušenky

I v naší škole se snažíme propagovat zdravý životní styl, a to nejen v rámci projektu Zdravý týden. Proto jsem se rozhodla s vámi podělit o náš rodinný recept na ty nejzdravější sušenky, co jste kdy jedli.

Co budete potřebovat?

1 hrnek ovesných vloček

1 hrnek špaldové mouky (můžete použít klasickou hladkou)

1/2 hrnku třtinového cukru

1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů

130 g másla

3 lžíce javorového sirupu nebo medu

2 lžíce vody

1 1/2 lžičky jedlé sody

špetku skořice

lžičku vanilkové esence

Jestli to budete chtít ještě nějak zlepšit, můžete tam přidat: 4 lžíce slunečnicových semínek,

lněných (drcených), sezamových, sekaných dýňových, máku, …

POSTUP:

1. Ve velké míse smíchejte vločky, prosátou mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy.

2. V malém hrnci rozehřejte máslo spolu se sirupem. V horké vodě rozmíchejte sodu a přidejte ji

k rozehřátému máslu.

3. Máslovou směs nalijte k suché vločkové směsi, dobře promíchejte.

4. Rozehřejte troubu na 150°C.

5. Lžičkou tvarujte malé hromádky na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech.

Nechávejte mezi nimi dost místa, protože se při pečení roztečou na tenké placičky.

6. Pečte 15 - 20 minut do zlatohněda. Ještě horké je uvolněte nožem od plechu a nechte

vychladnou na mřížce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Uděláte zhruba tak 50 kusů těchto skvělých ovesných sušenek, což jsou 3 plné plechy.

Tak a takhle vypadají finálně, lehčí sušenky už snad neexistují. Doufám, že si na nich pochutnáte, u nás jsou vždycky hned snězené.

Z. Taftová

Recept na pizzu Hawai

SUROVINY NA TĚSTO:

- 100 g hladké mouky

- lžička prášku do pečiva

- špetka soli

- 20 ml olivového oleje

- 40 ml vody

SUROVINY NA PIZZU:

- 20 dkg sýru eidam (plátky)

- 10 dkg šunky

- rajčatový protlak OTMA

- plechovka kukuřice a ananasu

- oregano

POSTUP:

1. Smícháme všechny sypké suroviny na těsto, přidáme tekuté a vypracujeme těsto, které rozválíme do tenké kulaté placky, široké asi 3 mm. Těsto položíme na plech s pečícím papírem.

2. Těsto potřeme rajčatovým protlakem. Sýr si rozdělíme na 2 části – jednu pokládáme na pizzu a jednu nastrouháme. Poklademe šunku a posypeme sýrem. Nakonec přiměřeně rozdělíme ananas, kukuřici a posypeme oreganem.

3. Pečeme na 220 °C asi 12 minut.

A. Motyčková

Vyšehrad fylm

Před časem měl premiéru film, na který čekalo skoro celé Česko, s názvem Vyšehrad, v hlavní roli s Jakubem Štáfkem (Lavim).

Tenhle film navazuje na velmi oblíbený seriál z roku 2016, když Laviho vyhodili ze Sparty kvůli špatným výkonům. Tak mu jeho agent hledal angažmá, jenže Laviho nikdo nechtěl, protože neměl zrovna dobrou životosprávu. Nakonec musel přestoupit do FC Slavoj Vyšehrad, kde také na trenéra nezapůsobil dobře. Ve filmu Vyšehrad se Laviho život změnil, protože zjistil jednu životně důležitou věc.

Film hodnotím 10/10

https://lh6.googleusercontent.com/shCRU9k2w1GIcsvyENb908g8Lwk6HgBNjYKZAcs5hqF8kocNXlqGrEWUkkLDBBoCg3yWPXjvyot-fc6-gjtuxkHH-a0yv6O4Dekxgp3CNUIDSa0Gsi2RH_Fh0XAyd1fl5R7CNMbkOe04Cl1j_w

D. Rojka

Recept na slaný karamel

Ingredience:

- 300 g cukru krystal

- 250 ml smetany na šlehání 30%

- ¼ salka (určitě ne víc)

- 25 g másla

- sůl

 Hrnec s hliníkem je lepší.

Postup:

Do hrnce si dáme cukr a necháme ho roztopit do tekuté konzistence (nejdřív to udělá hrudky, ale dej tomu čas). Roztopíme ho a odstavíme z plotýnky. !POZOR na připálení, a ať ten cukr moc nesmrdí!

Postupně nalijeme smetanu a ZA STÁLÉHO MÍCHÁNÍ rozmícháme (musíš pořád míchat, aby se to nezdrclo). Dáme zpátky na plotnu a promícháme.

Přidáme máslo a rozpustíme. Nakonec přilijeme salko a dodáme sůl od oka podle slanosti, jak chceme (nemusíš dávat, ale potom to má lepší chuť).

Hlídáme, ať to moc nevře, a opatrně nalijeme do skleničky. Necháme vychladnout a můžeme papat.

M. Polanská